Passa al contingut principal

Per què col·leccionem sobres de sucre ?


Als col·leccionistes ens agrada buscar, tenir i organitzar objectes relacionats amb els nostres gustos personals.

De col·leccions n’hi ha de infinitat d’objectes: segells, bitllets i monedes, xapes de cava, punts de llibre... i sobres de sucre.

Nosaltres col·leccionem sobres de sucre perquè:

* Ens agraden els seus dissenys i veure la seva evolució amb el pas dels anys
* Podem ampliar els nostres coneixements geogràfics, culturals... a partir dels seus continguts
* Ens permet relacionar-nos amb col·leccionistes de les nostres comarques i, també, amb companys de la resta de l’Estat i de l’estranger.
* Ens agrada preservar una mica de la història quotidiana, salvant de la destrucció aquest llegat senzill, però que inclou un part de la manera de fer i de viure, és a dir, una part de la cultura dels diferents indrets.

Quan els sobres són de la nostra ciutat, com és el cas d’aquest catàleg, en gaudim encara més perquè els relacionem amb records viscuts o sentits explicar, perquè, a través d’ells, podem viure la història dels carrers de Manresa, dels diferents establiments que s’han succeït.... és una manera de guardar vius els restaurants on varem celebrar les festes familiars: els casaments, batejos... recordar trobades amb amics, evocar els que van ser els llocs de moda...

Ens agradaria que aquest catàleg que estem elaborant i les futures entrades d’aquest blog no sols servissin per revifar records sinó també que permetessin als joves conèixer una mica de la vida que hi havia als carrers de Manresa abans del seu naixement.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cafès del Bages 1988 - 1999

Al 1988 es constituí la societat Cafès del Bages, SL i es traslladà la seva activitat a Salelles. Durant uns dos anys la nova marca va conviure amb Cafés Serra fins que s’acabà el procés de transició i va quedar substituïda totalment per Cafès del Bages. En el nostre catàleg trobem sobres nominatius d’establiments d’hostaleria en els quals apareix en el revers Cafés Serra: Restaurant Verdaguer, Trattoria Da Sandra i Frankfurt Bages, per exemple. Aquesta pràctica va fer-se habitual amb la nova marca, esdevenint el sobre de sucre una eina de promoció comercial de l’establiment i, alhora, del seu subministrador de cafè, que és qui s’encarregava de gestionar la impressió i l’estotjat dels sobres. Al 1988 el propi Joan Serra Fabregat va fer el primer disseny de Cafès del Bages. Incloïa l’anagrama CB i la tipografia de lletres majúscules que podem veure al sobre. Hi constava inicialment l’adreça Ctra Brucs a Manresa perquè encara no hi estava urbanitzat el pol...

Cafès Serra

En Joan Serra Devant, fundador de Cafès Serra, provenia de Rajadell. Al casar-se amb una manresana i quedar-se l’hereu a la casa pairal va engegar la seva activitat empresarial a Manresa. Era a principis dels anys quaranta quan va començar a tenir la representació de diferents marques (Trinaranjus, Tulipan...) i a fabricar caramels i confits en el carrer Magnet num.13 de Manresa, amb el nom comercial de Dulces Serra. El fet de tenir la representació d’una coneguda marca de cafè de Barcelona li va permetre conèixer el mercat del cafè. Va fer el pas d’aprendre a torrar cafè amb en Baraldés, de la Bodega Andaluza, fins que va crear Cafés Serra. El cafè el torrava al terrat del Carrer Magnet, en un cinquè pis. D’aquesta manera no molestava al veïnat amb el fum. Però era una tasca sacrificada perquè havia de pujar els sacs, un a un, fins el terrat. La seva clientela estava formada bàsicament per establiments d’hostaleria (bars i restaurants), malgrat que també venia al detall. Hi hav...

Busi Café, SL (dels origens fins al 2016)

Tot va començar a Avinyó fa 52 anys (1966), quan en Ramon Busoms es dedicava a la distribució de begudes al Bages. L’any 1988 aquesta activitat desembocà en la creació de Busi Vending. La família Busoms va triar aquest nom perquè Busi era el diminutiu amb el que l’Albert, el seu fill, i actual Director Comercial de Busi Café,SL era anomenat pels seus amics a l’escola. L’Albert Busoms s’incorporà a Busi Vending quan tenia 18 anys i dos anys després, l’any 1996, ja començà la venda de càpsules de cafè a les oficines. Busi Vending inicialment es dedicava a la instal·lació de màquines de cafè en col·lectivitats, fàbriques i llocs de gran consum i posteriorment, a partir de l’any 2000, amplià el seu mercat abastint a petites empreses i a particulars amb un menor consum de cafè. Actualment Busi Vending continua abastint des de Avinyó tota la Catalunya Central amb l’explotació de màquines expenedores de cafè, llaunes, sucs, snacks, menjar preparat (gamma Casual food) i fonts d’aigua....