Passa al contingut principal

Busi Café, SL (dels origens fins al 2016)


Tot va començar a Avinyó fa 52 anys (1966), quan en Ramon Busoms es dedicava a la distribució de begudes al Bages. L’any 1988 aquesta activitat desembocà en la creació de Busi Vending. La família Busoms va triar aquest nom perquè Busi era el diminutiu amb el que l’Albert, el seu fill, i actual Director Comercial de Busi Café,SL era anomenat pels seus amics a l’escola.
L’Albert Busoms s’incorporà a Busi Vending quan tenia 18 anys i dos anys després, l’any 1996, ja començà la venda de càpsules de cafè a les oficines.
Busi Vending inicialment es dedicava a la instal·lació de màquines de cafè en col·lectivitats, fàbriques i llocs de gran consum i posteriorment, a partir de l’any 2000, amplià el seu mercat abastint a petites empreses i a particulars amb un menor consum de cafè.
Actualment Busi Vending continua abastint des de Avinyó tota la Catalunya Central amb l’explotació de màquines expenedores de cafè, llaunes, sucs, snacks, menjar preparat (gamma Casual food) i fonts d’aigua.


Café Arabo era una marca de cafè artesanal que va néixer al Vallès i que va ser adquirida per Busi Vending i Conserves Ferrer l’any 2006. Dues empreses familiars que van començar aquest nou projecte localitzant la seva producció a Artés.
És una llàstima no disposar del sobre de sucre que utilitzava Arabo abans de l’adquisició perquè ens permetria veure les seves característiques i conèixer la imatge que tenia originalment la marca.
Després de l'adquisició podem veure aquests dos sobres que tenen la forma de tub i que van ser estotjats per Bara Ezquerra amb 6 grams de sucre. En aquests dos sobres es combina els colors blanc i negre, encara que es diferencien en que aquests colors estan invertits.
El 2006 es constituí la societat Busi Café, SL - propietat de les famílies Ferrer i Busoms - que és l’empresa que gestiona la marca Arabo.
En els següents sobres es manté la marca inalterable en color blanc, en un cas la forma del sobre canvia a piramidal (6 grams) i en l’altre canvia el tipus de material, que passa a ser plàstic transparent (7 grams). En el revers dels dos sobres de sucre hi consta el número de RGSEAA 40.03409B que correspon, com els anteriors, a l’estotjadora Bara Ezquerra. Aquests sobres segueixen mantenint els colors blanc i negre.

El 2013 Busi Café va iniciar un procés de diversificació, adquirint la marca de la coneguda cafeteria manresana L’Aroma, amb la voluntat d’explotar-la en forma de franquícia. Actualment, a més de la cafeteria del Carrer Casanovas que exploten directament, tenen cafeteries franquiciades als Cinemes Bages Centre, a Sant Feliu de Guíxols, a Puigcerdà i a Barcelona.











El sobre de l’esquerra va ser el primer que es va dissenyar després de l’adquisició de la marca. Es pot veure que també es juga amb la inversió dels colors, en aquest cas són el blanc i el marró fort, fent desaparèixer els colors groc i crema, característics de l’etapa anterior, com es pot veure al sobre de la dreta. El sobre era de forma piramidal, amb un gramatge de 7 grams, estotjat per Bara Ezquerra.
A partir d’aquest primer sobre, hi hagué continuïtat en els colors, presentant la marca l’Aroma completa o representada únicament per la lletra A amb el seu grafisme característic.


Tornant a la marca Arabo, a continuació podem veure tres sobres de sucre amb cullereta «Take me away», estotjats per SAES, que correspon a una edició especial feta al 2016 que no segueix l’estètica de la marca i que es va fer amb un caràcter divertit, molt enfocat a l’estiu. És una sèrie de tres sobres que es diferencien en que el dibuix de la tassa apareix amb un complement i un color diferent: unes ales, unes rodes i una vela.


Als col·leccionistes ens interessen les edicions de les sèries de sobres de sucre i felicitem als directius de Busi Café, SL i els encoratgem a que continuïn fent sèries de sobres de sucre com aquesta perquè, a part de agradar als col·leccionistes, sens dubte que tenen un bon impacte comercial en els consumidors.
En la propera entrada al blog parlarem de Busi Café, SL des del moment en que es va instal·lar a Manresa.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cafès del Bages 1988 - 1999

Al 1988 es constituí la societat Cafès del Bages, SL i es traslladà la seva activitat a Salelles. Durant uns dos anys la nova marca va conviure amb Cafés Serra fins que s’acabà el procés de transició i va quedar substituïda totalment per Cafès del Bages. En el nostre catàleg trobem sobres nominatius d’establiments d’hostaleria en els quals apareix en el revers Cafés Serra: Restaurant Verdaguer, Trattoria Da Sandra i Frankfurt Bages, per exemple. Aquesta pràctica va fer-se habitual amb la nova marca, esdevenint el sobre de sucre una eina de promoció comercial de l’establiment i, alhora, del seu subministrador de cafè, que és qui s’encarregava de gestionar la impressió i l’estotjat dels sobres. Al 1988 el propi Joan Serra Fabregat va fer el primer disseny de Cafès del Bages. Incloïa l’anagrama CB i la tipografia de lletres majúscules que podem veure al sobre. Hi constava inicialment l’adreça Ctra Brucs a Manresa perquè encara no hi estava urbanitzat el pol...

Cafès Serra

En Joan Serra Devant, fundador de Cafès Serra, provenia de Rajadell. Al casar-se amb una manresana i quedar-se l’hereu a la casa pairal va engegar la seva activitat empresarial a Manresa. Era a principis dels anys quaranta quan va començar a tenir la representació de diferents marques (Trinaranjus, Tulipan...) i a fabricar caramels i confits en el carrer Magnet num.13 de Manresa, amb el nom comercial de Dulces Serra. El fet de tenir la representació d’una coneguda marca de cafè de Barcelona li va permetre conèixer el mercat del cafè. Va fer el pas d’aprendre a torrar cafè amb en Baraldés, de la Bodega Andaluza, fins que va crear Cafés Serra. El cafè el torrava al terrat del Carrer Magnet, en un cinquè pis. D’aquesta manera no molestava al veïnat amb el fum. Però era una tasca sacrificada perquè havia de pujar els sacs, un a un, fins el terrat. La seva clientela estava formada bàsicament per establiments d’hostaleria (bars i restaurants), malgrat que també venia al detall. Hi hav...