Passa al contingut principal

Cafès del Bages 1988 - 1999


Al 1988 es constituí la societat Cafès del Bages, SL i es traslladà la seva activitat a Salelles. Durant uns dos anys la nova marca va conviure amb Cafés Serra fins que s’acabà el procés de transició i va quedar substituïda totalment per Cafès del Bages.

En el nostre catàleg trobem sobres nominatius d’establiments d’hostaleria en els quals apareix en el revers Cafés Serra: Restaurant Verdaguer, Trattoria Da Sandra i Frankfurt Bages, per exemple. Aquesta pràctica va fer-se habitual amb la nova marca, esdevenint el sobre de sucre una eina de promoció comercial de l’establiment i, alhora, del seu subministrador de cafè, que és qui s’encarregava de gestionar la impressió i l’estotjat dels sobres.


Al 1988 el propi Joan Serra Fabregat va fer el primer disseny de Cafès del Bages. Incloïa l’anagrama CB i la tipografia de lletres majúscules que podem veure al sobre. Hi constava inicialment l’adreça Ctra Brucs a Manresa perquè encara no hi estava urbanitzat el polígon industrial. Posteriorment constà C/ del Mestre Alapont s/n. En el telèfon 8358500 encara no hi constava el prefixe (obligatori a partir 1998).
Aquests sobres, que eren de 10 grams de sucre, eren estotjats per Bara Ezquerra, la mateixa estotjadora que es feia servir en l’ultima etapa de Cafés Serra.


D’aquesta època també hi ha un sobre de sacarina que tenia la mateixa tipografia en les lletres de la marca i, segons es veu al revers del sobre, també tenia un poder edulcorat equivalent als 10 grams, quantitat que era la normal a l’època.

El canvi en l’adreça també s’observa en els sobres nominatius d’establiments d’hostaleria que tenien en el seu revers la impressió de Cafès del Bages: Granja Canigó, Jak Pot... amb l’adreça C Bruc a Manresa i Frankfurt Albert , Granja Canigó... amb l’adreça Mestre Alapont.



En aquest període (amb l’adreça Ctra Bruc) Cafès del Bages va començar a fer una sèrie de sobres de sucre dedicats al Bages: imatges de La Cova i La Seu de Manresa, de Sant Benet de Sant Fruitós del Bages i de diferents indrets de Salelles, Rajadell, Balsareny, Castellbell i el Vilar i Sant Salvador de Guardiola.

Podeu accedir a la sèrie completa a l’adreça:

Aquesta serie constava de 8 sobres de 10 grams estotjats per Bara Ezquerra.

A continuació, encara amb el logo CB es va començar a fer les sèries dedicades a pintors manresans. Una idea fabulosa amb la que Cafès del Bages va contribuir a promocionar la cultura mitjançant els seus sobres de sucre.

A la primera sèrie es va incloure vuit obres del pintor manresà Joaquim Falcó en les que es representaven diversos estris relacionats amb el món del cafè.



Podeu accedir a la sèrie completa a l’adreça:

A aquesta primera serie, que tenia els sobres de 10 grams, li va seguir una segona, amb les mateixes obres, però en sobres d’un gramatge inferior: 8 grams. Mantenint, però el mateix logo CB i la mateixa empresa estotjadora.
Al voltant de l’any 1997 es va produir un canvi de tipografia del disseny. Les lletres de la marca es varen arrodonir. Es va mantenir, però, la presentació horitzontal dels sobres i, també, la impressió horitzontal de la marca.
Del disseny d’aquest sobre n’hi ha de colors molts diferents. Eren proves per buscar el color definitiu que representés la marca. Tenim exemplars d’aquestes proves perquè se’n van posar en circulació, malgrat que se’n feien tirades petites.
El prefix telefònic estava entre parèntesi i, per tant, encara no formava part del tot del número de telèfon, perquè la obligatorietat no es va implantar fins l’any 1998.


Es mantenia l’empresa Bara Ezquerra com a estotjadora i el contingut de sucre dels sobres va disminuir a 8 grams.
La necessitat de posar molt sucre al cafè s’havia produït arran dels anys d’autarquia, en els que no es disposava de cafè de qualitat i es torrefactava, torrant-lo amb sucre. Això permetia una major durada però també el feia més amargant. S’associava llavors un cafè amargant amb un bon cafè i els consumidors ho demanaven. Al millorar la qualitat del cafè es va anar disminuint l’amargor i, per aquest motiu, va anar disminuint la necessitat de sucre i, com a conseqüència, el gramatge dels sobres de sucre.
En l’actualitat, a partit de voltants de 2015 el gramatge ha seguit disminuït fins als 6 o 7 grams. A cada país, però, els costums són diferents. A França, per exemple, hi ha sobres amb 3 grams de sucre. A Itàlia, en canvi, necessiten més sucre perquè torren més el cafè.
En aquesta època es va continuar les series d’obres de pintors relacionades amb el món del cafè. Eren sobres de 8 grams estotjats per Sucrepack.
Ernest Descals (Sèrie de 10 sobres de sucre)

Podeu accedir a la sèrie completa a l’adreça: 

I Lluís Puigros (Sèrie de 11 sobres de sucre)
Podeu accedir a la sèrie completa a l’adreça:

En una propera entrada en aquest blog tractarem el període que va des de 1999 fins a l’actualitat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cafès Serra

En Joan Serra Devant, fundador de Cafès Serra, provenia de Rajadell. Al casar-se amb una manresana i quedar-se l’hereu a la casa pairal va engegar la seva activitat empresarial a Manresa. Era a principis dels anys quaranta quan va començar a tenir la representació de diferents marques (Trinaranjus, Tulipan...) i a fabricar caramels i confits en el carrer Magnet num.13 de Manresa, amb el nom comercial de Dulces Serra. El fet de tenir la representació d’una coneguda marca de cafè de Barcelona li va permetre conèixer el mercat del cafè. Va fer el pas d’aprendre a torrar cafè amb en Baraldés, de la Bodega Andaluza, fins que va crear Cafés Serra. El cafè el torrava al terrat del Carrer Magnet, en un cinquè pis. D’aquesta manera no molestava al veïnat amb el fum. Però era una tasca sacrificada perquè havia de pujar els sacs, un a un, fins el terrat. La seva clientela estava formada bàsicament per establiments d’hostaleria (bars i restaurants), malgrat que també venia al detall. Hi hav...

Busi Café, SL (dels origens fins al 2016)

Tot va començar a Avinyó fa 52 anys (1966), quan en Ramon Busoms es dedicava a la distribució de begudes al Bages. L’any 1988 aquesta activitat desembocà en la creació de Busi Vending. La família Busoms va triar aquest nom perquè Busi era el diminutiu amb el que l’Albert, el seu fill, i actual Director Comercial de Busi Café,SL era anomenat pels seus amics a l’escola. L’Albert Busoms s’incorporà a Busi Vending quan tenia 18 anys i dos anys després, l’any 1996, ja començà la venda de càpsules de cafè a les oficines. Busi Vending inicialment es dedicava a la instal·lació de màquines de cafè en col·lectivitats, fàbriques i llocs de gran consum i posteriorment, a partir de l’any 2000, amplià el seu mercat abastint a petites empreses i a particulars amb un menor consum de cafè. Actualment Busi Vending continua abastint des de Avinyó tota la Catalunya Central amb l’explotació de màquines expenedores de cafè, llaunes, sucs, snacks, menjar preparat (gamma Casual food) i fonts d’aigua....